Ο Εμίρης του Κατάρ επιστρέφει 1.000 στρέμματα στη Ζάκυνθο
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αυλαία στη δίκη για το Ναυάγιο της Ζακύνθου με πρόταση συμβιβασμού των Καταριανών και 22 οικογενειών που είχαν διεκδικήσεις στην έκταση
Αθανασία Αγγελοπούλου | 27/03/2017
Μετά από επτά µαραθώνιες συνεδριάσεις του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, έπεσε η αυλαία της δίκης, σε επίπεδο εξέτασης µαρτύρων, για την αγορά έκτασης 15.000 στρεµµάτων στην περιοχή του Ναυαγίου από τον εµίρη του Κατάρ. «Η δίκη ολοκληρώθηκε µετά από µια εξονυχιστική ακροαµατική διαδικασία, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα δεδοµένα. Πλέον περιµένουµε την απόφαση, έχοντας απόλυτη εµπιστοσύνη στην ελληνική ∆ικαιοσύνη», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εκπρόσωπος της εταιρείας Pimana, που αγόρασε την έκταση για λογαριασµό του καταριανού κρατικού οµίλου Al Rayan. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών πρότειναν συµβιβασµό σε 22 οικογένειες που είχαν διεκδικήσεις σε αυτά τα 15.000 στρέµµατα. Σύµφωνα µε την εταιρεία, τα διεκδικούµενα αγροτεµάχια είναι στην άκρη της έκτασης και δεν επηρεάζουν την επένδυση, οπότε αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το συµβόλαιο και να αποδοθούν τα 1.000 στρέµµατα σε 22 ιδιώτες.
«Αγκάθι» στον συµβιβασµό αποτελεί πάντως το γεγονός ότι οι κάτοικοι, «όπως όλοι οι αγρότες σε ορεινές περιοχές της χώρας, δεν έχουν τίτλους κυριότητας», σύµφωνα µε τον δικηγόρο τους, ∆ιονύση Γκούσκο. «Ποιοι είναι οι Αραβες για να ζητάνε τίτλους από τους αγρότες; Ούτε οι ίδιοι έχουν», λέει ο γνωστός δικηγόρος. Η δικαστική διαµάχη για την περιοχή-φιλέτο του Ναυαγίου της Ζακύνθου είχε ξεκινήσει µε την κατάθεση αγωγής από την τοπική Μητρόπολη και τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, που αµφισβητούν τη νοµιµότητα της αγοράς και διεκδικούν µέρος της έκτασης. Με την αγωγή συντάχθηκαν 22 ιδιώτες, ο δήµος, η περιφέρεια και τελευταίο το ∆ηµόσιο τον περασµένο Οκτώβριο. Η δικηγόρος του ∆ηµοσίου ωστόσο, παρ’ ότι ήταν παρούσα στη δίκη, είχε περισσότερο ρόλο παρατηρητή, όπως λένε στα «Π» και οι δύο πλευρές. Η Μητρόπολη µέσω του δικηγόρου της υπέβαλε αίτηµα στην έδρα να επισκεφθεί την περιοχή και να προχωρήσει σε αυτοψία πριν καταλήξει σε συµπεράσµατα και το αίτηµα αναµένεται να απαντηθεί από το δικαστήριο στις 5 Απριλίου. «Εχω ζητήσει να κάνει το δικαστήριο αυτοψία στην έκταση, να δει σπίτια, δρόµους, χαράδρες, εκκλησίες και µνηµεία που έχουν πωληθεί µέσα στο σχεδιάγραµµα του συµβολαίου. Στη δίκη, αυτά που έπρεπε να αποδειχθούν έχουν αποδειχθεί. Η υπόθεση είναι πέρα για πέρα απατηλή και νοµίζω ότι το δικαστήριο το έχει καταλάβει», λέει ο κ. Γκούσκος.
ΘΡΙΛΕΡ
Πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, πάντως, που θα βάλει τέλος στη διαµάχη των τελευταίων ετών, η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ, µε βαριές καταγγελίες για απειλές και εξαγορά συνειδήσεων, εξαφάνιση µαρτύρων και βεβαιώσεις ψυχιάτρων. Οπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», ο βασικός µάρτυρας, Θεοδόσιος Ταρκαζίκης, ηγούµενος της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, «άδειασε» τη Μητρόπολη ξεκαθαρίζοντας µε επιστολή του ότι δεν ανήκουν στην Εκκλησία τα 3.000 στρέµµατα περίπου που διεκδικεί. Η επιστολή προκάλεσε την οργή των εναγόντων, που υποστήριξαν ότι ο ιερωµένος έχει χάσει τα λογικά του και επικαλέστηκαν σχετική βεβαίωση από το ∆ροµοκαΐτειο Ψυχιατρείο. Ο µάρτυρας πάντως εξαφανίστηκε από προσώπου γης και δεν ξαναπαρουσιάστηκε στο δικαστήριο µέχρι την τελευταία συνεδρίαση. Αλλος µάρτυρας, επίσης, είχε λιποθυµήσει στη δικαστική αίθουσα από την πίεση των ερωτήσεων των δικηγόρων των Καταριανών και είχε καταλήξει µε ασθενοφόρο στο νοσοκοµείο.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η επιστολή του ηγουµένου πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, µε την πλευρά της Εκκλησίας να καταθέτει πριν από λίγες ηµέρες µηνυτήρια αναφορά, στην οποία κάνει λόγο για ηθικούς αυτουργούς. «Ζητάµε να διερευνηθεί µέσω τίνων αδιαφανών συζητήσεων, αγνώστων και στην Τριµελή ∆ιοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου των Κρηµνών αλλά και της προϊσταµένης του Αρχής, µε ποιο υποκρυπτόµενο κίνητρο και παραπειθόµενος από ποια ακριβώς πρόσωπα ο ιεροµόναχος Θεοδόσιος Ταρκαζίκης προχώρησε κρυφίως από τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ζακύνθου στην αποστολή προς την αντίδικο εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε. του από 5/4/2016 χειρογράφου του, µε τη µορφή δήθεν εξωδίκου απαντήσεως, το οποίο κατά το περιεχόµενό του συνιστά προσπάθεια σοβαρής βλάβης των νοµίµων ιδιοκτησιακών δικαιωµάτων της ιεράς µονής», γράφει στην αναφορά του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ∆ιονύσιος και προσθέτει: «Η ανωτέρω ενέργεια του ιεροµόναχου Θ. Ταρκαζίκη πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον στοιχειοθετεί το αδίκηµα της απιστίας σε βάρος της Ι. Μονής του Αγ. Γεωργίου των Κρηµνών και ποιοι τον παρέπεισαν -ως ηθικοί αυτουργοίνα προχωρήσει στη σύνταξη και αποστολή του εγγράφου αυτού». Στην ίδια αναφορά ο Μητροπολίτης Ζακύνθου υποστηρίζει ότι ο προκάτοχός του και νυν Μητροπολίτης ∆ωδώνης Χρυσόστοµος δέχεται απειλές για τη ζωή του και ζητεί την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης.
Στην αναφορά παρατίθεται ακόµη γραπτό µήνυµα που έφτασε στο κινητό του κ. Χρυσόστοµου από άγνωστο αποστολέα και γράφει µεταξύ άλλων: «Απαιτούµε από τον ∆ηµήτριο Συνετό (Χρυσόστοµο) να σταµατήσει τον πόλεµο που κήρυξε κατά ιδιοκτητών οικοπέδων, µικρών και µεγάλων. Βυζαντινά χρυσόβουλλα και οθωµανικά φιρµάνια, που αποτολµούν ενάντια στους Ελληνες ιδιοκτήτες, µας βρίσκουν αντίθετους. Θα δράσουµε εκτελώντας και µε απόλυτο στόχο, αν συνεχίσετε το µαφιόζικο σχέδιό σας στο νησί της Ζακύνθου». Τέλος, στην ίδια αναφορά ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ζητά να διερευνηθεί η δήλωση του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, στη Βουλή, ότι εκπρόσωπος της Εκκλησίας ζήτησε µίζα από τον εµίρη του Κατάρ για να µην µπλοκάρει σχεδιαζόµενη επένδυση 16 δισ. ευρώ. «Είναι φανερό ότι η παραπάνω αποστροφή του Π. Καµµένου βασίζεται σε ακραία παραπλανητική του πληροφόρηση, γιατί ούτε υπάρχει αλλά ούτε θα µπορούσε να υπάρξει διάλογος όπου ιερωµένος της Μητροπόλεως Ζακύνθου να έχει ζητήσει “δώρα” παράνοµα, για να µην απαγορεύσει τάχα την “επένδυση”. Πλην όµως µε αυτήν τη διατύπωση θίγει βαρύτατα και καίρια την Εκκλησία της Ζακύνθου», τονίζεται στην αναφορά προς την Εισαγγελία Πληµµελειοδικών του νησιού.
«Δεν διαθέτει συμβόλαια αλλά μόνο ενετικούς τίτλους»
ΜΙΛΩΝΤΑΣ στα «Π», ο δικηγόρος της Μητρόπολης, ∆ιονύσης Γκούσκος, λέει ότι ο υπουργός Αµυνας είναι «παραπληροφορηµένος» και ισχυρίζεται ότι η παραπληροφόρηση αυτή, οι απειλές και ο επηρεασµός του µάρτυρα Θεοδόσιου Ταρκαζίκη «προέρχονται από την ίδια πηγή». Η έκταση στη Ζάκυνθο αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2014 από τους Καταριανούς έναντι 9 εκατ. ευρώ και στα σχέδια των συνεργατών του πρώην εµίρη Hamad bin Khalifa al Thani ήταν να µετατρέψουν την περιοχή σε επίγειο παράδεισο, µε πολυτελή καταλύµατα, που θα µαγνήτιζαν τους ισχυρούς της Γης. Η επένδυση, προϋπολογισµού 2 δισ. ευρώ, ωστόσο έµεινε απλώς ένα φιλόδοξο σχέδιο, καθώς Εκκλησία και τοπικοί φορείς του νησιού αµφισβητούν την εγκυρότητα του συµβολαίου και προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή του. Συγκεκριµένα, στην αγωγή αναφέρεται ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος, τελευταίος απόγονος της γνωστής ζακυνθινής οικογένειας Φλαµπουριάρη, ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης που πούλησε και για την οποία δεν διαθέτει συµβόλαια, αλλά µόνο ενετικούς τίτλους.
Η απόφαση του ∆ηµοσίου να ασκήσει τον περασµένο Οκτώβριο πρόσθετη παρέµβαση στην αγωγή που είχε ήδη κατατεθεί προκάλεσε τριγµούς στις ελληνοκαταριανές σχέσεις, µε την Ντόχα να προειδοποιεί ότι, αν δεν ξεµπλοκάρουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, θα διώξει τις 180 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ απασχολώντας χιλιάδες εργαζοµένους. Την ίδια ώρα, έρηµη παραµένει η Οξυά, το νησί που αγόρασε το εµιράτο το 2013 στο Ιόνιο, για να το µετατρέψει σε art island, αφού και αυτή η επένδυση έχει κολλήσει σε δικαστικές περιπέτειες. Μόνο στο ιστορικό ξενοδοχείο «Miramare», στην Κέρκυρα, τα έργα προχώρησαν έστω και µετ’ εµποδίων και οι Καταριανοί σχεδιάζουν να το ανοίξουν για το κοινό το καλοκαίρι
ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.
ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.