Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκάλυψε την απάτη με άγαλμα του Χριστού που «έκλαιγε» και του κατέστρεψαν τη ζωή

 


Ένας Ινδός ρασιοναλιστής φιλόσοφος ζει υπό την απειλή του θανάτου, επειδή αποκάλυψε ότι πίσω από ένα άγαλμα του Χριστού που δάκρυζε κρυβόταν ένας σάπιος σωλήνας.

Ο Σανάλ Ενταμαρούκου είχε γίνει γνωστός στην χώρα του, την Ινδία, ως ο άνθρωπος που φανερώνει τα κόλπα πίσω από διάφορα «θαύματα» που υποστηρίζουν ότι συμβαίνουν διάφοροι επιτήδειοι και τσαρλατάνοι, οι οποίοι θέλουν να πλουτίσουν από την πίστη των ανθρώπων. Ο ίδιος είναι ένας ορθολογιστής φιλόσοφος και έχει αποδείξει μεταξύ άλλων ότι πίσω από εικόνες που κλαίνε βρίσκονται σωληνώσεις που έχουν σαπίσει και ότι φακίρηδες λένε ψέματα για τα όσα μπορούν να κάνουν. Πλέον, βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Φινλανδία καθώς φοβάται να επιστρέψει στην Ινδία μετά τις απειλές για τη ζωή του. Την ίδια στιγμή τέσσερις άλλοι ορθολογιστές της χώρας έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια από φωνές της Ινδίας που γυρίζουν τη χώρα πίσω σε φονταμενταλιστικά μονοπάτια.

Δολοφονία με ψαλμούς τάντρα

Όταν ένας Ινδουιστής φακίρης δήλωσε σε ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι είχε τη δύναμη να σκοτώσει οποιονδήποτε με μια σειρά από ταντρικούς ψαλμούς, ο Σανάλ Ενταμαρούκου που βρισκόταν επίσης στο στούντιο τον προκάλεσε να κάνει μια επίδειξη της δύναμής του επί τόπου θέτοντας τον εαυτό του ως το υποψήφιο… θύμα του φακίρη.

Το κανάλι ακύρωσε όλα τα επόμενα προγράμματά του και ο φακίρης άρχισε απευθείας τους ψαλμούς του. Καθώς τα λεπτά περνούσαν και ο φακίρης συνέχιζε τους ψαλμούς του, μια αίσθηση απόγνωσης άρχισε να εμφανίζεται στα μάτια του. Από την πλευρά του, ο Ενταμαρούκου συνέχιζε να δείχνει μια χαρά και τίποτα δεν φανέρωνε ότι αυτός ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει από τα ξόρκια του φακίρη. Αντίθετα, μάλλον το διασκέδαζε.




«Προσπαθούσε για περισσότερη από μια ώρα μέχρι που σταμάτησε υποστηρίζοντας ότι εγώ (ένας άθεος!) προστατευόμουν από κάποιους πολύ ισχυρούς θεούς και γι’ αυτό δεν μπορούσε να με σκοτώσει», περιγράφει ο ίδιος ο Ενταμαρούκου σε ένα άρθρο του στο «Times of India» το 2015. «Του δόθηκε μάλιστα μια δεύτερη ευκαιρία να τα καταφέρει και οι ακόλουθοί του άρχισαν να ψάλλουν μαζί του και να κάνουν κάποιες απειλητικές τελετουργίες με φωτιά και κάποια κόκκινα μπαχαρικά που τα έριχναν σε μια κούκλα βουντού, η οποία θεωρητικά ήμουν εγώ. Στο τέλος, ακόμα γελούσα όταν ο ταντρικός φακίρης έκατσε ιδρωμένος στο σκοτάδι πίσω από τις κάμερες. Το πρόγραμμα το είδαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι», ανέφερε ο Ενταμαρούκου.



Ο Ενταμαρούκου είναι ο πρόεδρος της Ινδικής Ένωσης Ορθολογιστών (Ρασιοναλιστών), στην οποία είναι μέλος από την ηλικία των 15 ετών. Ο ίδιος είναι παιδί ενός Χριστιανού και μετέπειτα άθεου Ρασιοναλιστή φιλοσόφου και μιας ινδουίστριας κι έτσι ποτέ δεν δέχτηκε κάποια έντονη θρησκευτική επιρροή. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος μαθητής στην Ινδία στο αρχείο του οποίου είχε γραφτεί ότι είναι «χωρίς θρησκεία», ενώ ο πατέρας του ήταν ο πρόεδρος της Ινδικής Ένωσης Ορθολογιστών πριν από αυτόν.

Ο ίδιος μεγαλώνοντας έγινε ένας ιδιαίτερα ενεργός ρατιοναλιστής (ορθολογιστής) και έγινε μέλος ενός μικρού κύκλου Ινδών που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και να αποκαλύπτουν την ρεαλιστική αλήθεια πίσω από αυτά που παρουσιάζονται ως μυστικιστικά θαύματα.

Η Ινδία είναι μια χώρα που συνδέεται συχνά με τον βαθύ πνευματισμό, ωστόσο οι ορθολογιστές βλέπουν την χώρα τους σαν ένα πολύ εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη προλήψεων.

Στη δεκαετία του 1990, ο Ενταμαρούκου επισκέφτηκε εκατοντάδες χωριά αποκαλύπτοντας τα ψεύδη πίσω από κάποιους «θαυματοποιούς» που αυτοαποκαλούνταν «άγιοι» και διαφήμιζαν ότι έκαναν θαύματα. Ο Ενταμαρούκου με πολύ απλό τρόπο αποδείκνυε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν απλώς… ταχυδακτυλουργοί που ήξεραν να χρησιμοποιούν χημικά και βότανα για να δημιουργούν εντυπωσιακά φαινόμενα. Πολύ γρήγορα φυσικά άρχισε να προσελκύει επικριτές αλλά και το ενδιαφέρον της ινδικής τηλεόρασης.

«Γυρνούσα στα χωριά πολύ πριν έρθει η τηλεόραση. Ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους δεν τους αρέσει που βγαίνω και στην τηλεόραση, όπου μπορούσαν να με ακούσουν εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωνε.

Μάλιστα, το 1995 ένα βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο ακολούθησε επί 18 μήνες τον Ενταμαρούκου και τους υπόλοιπους ορθολογιστές της ομάδας στο τουρ τους στα χωριά και το αποτέλεσμα καταγράφηκε στο κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ «Guru Busters».

Το άγαλμα που στάζει

Το 2012, τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό με τον φακίρη που προσπάθησε να… σκοτώσει τον Ενταμαρούκου, ένα άγαλμα του Χριστού σε έναν καθολικό ναό στην Βομβάη άρχισε να «δακρύζει». Στην πραγματικότητα από τα δάχτυλα του ποδιού του αγάλματος έσταζαν σταγόνες νερού. Αμέσως οι ντόπιοι άρχισαν να το αντιμετωπίζουν ως θαύμα και οι πιστοί συνέρρεαν στο ναό για να προσκυνήσουν το άγαλμα, ενώ μάλιστα κάποιοι έπιναν από τον «αγιασμό».

Ο Ενταμαρούκου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και έσπευσε κι αυτός στην εκκλησία για να ερευνήσει το «θαύμα». Με έναν φίλο του μηχανικό έψαξαν την αρχή της διαρροής και ανακάλυψαν ότι το νερό που έβγαινε στο άγαλμα οφειλόταν σε έναν χαλασμένο σωλήνα πίσω από αυτό. Η υγρασία στον τοίχο που ήταν κρεμασμένο το άγαλμα προερχόταν από έναν σωλήνα που είχε τρυπήσει και ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με έναν αγωγό που οδηγούσε στην διπλανή τουαλέτα. Τελικά το θαύμα ήταν στην πραγματικότητα μια βλάβη στα υδραυλικά του ναού. Ωστόσο από αυτό το σημείο τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον  Ενταμαρούκου.]


Ο φιλόσοφος παρουσίασε τα ευρήματά του σε ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου ήταν παρόντες και εκπρόσωποι ομάδων καθολικών πιστών, ενώ έξω από το στούντιο άρχισε να μαζεύεται ένα εξοργισμένο πλήθος κρατώντας ραβδιά. Ο ίδιος ο Ενταμαρούκου υποστηρίζει ότι το πλήθος ήταν απλοί κακοποιοί που είχαν προσληφθεί από τις καθολικές ομάδες.

Για κάποιους καθολικούς, όπως έλεγαν, το ζήτημα δεν ήταν πλέον η εγκυρότητα του θαύματος, αλλά το γεγονός ότι ο Ενταμαρούκου είχε προσβάλει την Καθολική εκκλησία υπονοώντας ότι έστησε η ίδια το θαύμα, για να βγάλει λεφτά, και υποστηρίζοντας ότι η εκκλησία ήταν κατά της επιστήμης. Πολλοί υπενθύμιζαν ότι λίγα χρόνια πριν ο Ενταμαρούκου είχε προσπαθήσει να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Ινδής Μόνικα Μπέσρα. Η Μπεσρά είχε υποστηρίξει ότι θεραπεύτηκε από έναν όγκο στην κοιλιά επειδή προσευχόταν στην Μητέρα Τερέζα και αφού τοποθέτησε μια εικόνα στην κοιλιά της. Το θαύμα αυτό μάλιστα ήταν η αρχή που οδήγησε στην αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας από την Καθολική Εκκλησία. Ο Ενταμαρούκου τότε είχε προσφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Μπεσρά είχε υποβληθεί σε εγχείριση αφαίρεσης του όγκου πριν από το θαύμα. Έτσι, αρκετοί πιστοί από τότε δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον Ενταμαρούκου.

Τις επόμενες εβδομάδες μετά την κατάρριψη του θαύματος με το άγαλμα, κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον του Ενταμαρούκου για βλασφημία σε τρία τουλάχιστον αστυνομικά τμήματα της Βομβάης. Οι μηνύσεις είχαν υποβληθεί από ομάδες Καθολικών με βάση το Άρθρο 295α του ποινικού κώδικα της Ινδίας, το οποίο προέρχεται από την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Το άρθρο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1927 σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις πράξεις και τις ομιλίες μίσους μεταξύ των διάφορων θρησκευτικών ομάδων της τότε αποικιακής χώρας. Σύμφωνα με αυτό οποιαδήποτε «εκούσια και κακόβουλη πράξη» καταλήγει να προσβάλει τα θρησκευτικά αισθήματα κάποιου μπορεί να τιμωρείται με έως και τέσσερα χρόνια φυλακή και πρόστιμο. Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι το άρθρο αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να καταπατήσει την ελευθερία του λόγου.

«Εξαιτίας αυτού του νόμου ένας αστυνομικός μπορεί να με συλλάβει ακόμα και αν δεν έχει προηγηθεί έρευνα, χωρίς καν ένταλμα και να με κρατήσουν στη φυλακή για αρκετό διάστημα. Αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν θέλω να πάρω», λέει ο Ενταμαρούκου από την εξορία του.

Έκανε αίτηση για προκαταβολική εγγύηση κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την αστυνομία να τον συλλάβει πριν γίνει έρευνα, ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε. Την ίδια στιγμή, όπως λέει, άρχισε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από αστυνομικούς, οι οποίοι έλεγαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να τον συλλάβουν και πως αν δεν απολογούνταν οι μηνύσεις δεν επρόκειτο να αποσυρθούν ποτέ.

Παράλληλα, απειλητικά σχόλια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε online forum και οι επαφές του από την Βομβάη του μετέφεραν ότι έχουν προσληφθεί κάποιοι ώστε να τον ξυλοκοπήσουν στην φυλακή. Οι ομάδες των Καθολικών λένε πάντως ότι δεν ήταν πίσω από καμία απειλή που έλαβε ο Ενταμαρούκου.

Η εξορία

Τότε, ο Ενταμαρούκου αποφάσισε να φύγει για μια ευρωπαϊκή περιοδεία διαλέξεων. Η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που του χορήγησε βίζα και είχε φίλους εκεί που προτίθεντο να τον βοηθήσουν. Έφτασε στο Ελσίνκι λίγο μετά πιστεύοντας ότι θα μείνει λίγες εβδομάδες μέχρι να καταλαγιάσει η οργή εναντίον του στην Ινδία.

Ωστόσο, η οργή δεν σταμάτησε. Το Catholic Secular Forum (CSF), μια από τις χριστιανικές ομάδες που είχε καταθέσει μήνυση, επιμένει ακόμα ότι αν ο Ενταμαρούκου επιστρέψει στην Ινδία, θα κυνηγήσει μια δίωξη εναντίον του.

Ο ίδιος συνεχίζει να ζει στο Ελσίνκι μακριά από τους δικούς του. Από τότε που έφυγε από την Ινδία η κόρη του έκανε παιδί και η μητέρα του πέθανε, ωστόσο αυτός δεν μπορούσε να είναι κοντά τους.

«Μου λείπουν πολλοί άνθρωποι. Το γεγονός ότι δεν μπορώ να τους συναντήσω με θλίβει πολύ», αναφέρει.

Ο Καρδινάλιος Όσβαλντ Γκράσιας της Βομβάης προσπάθησε να βρει μια λύση ζητώντας από τον Ενταμαρούκου να απολογηθεί ώστε οι χριστιανικές ενώσεις να αποσύρουν τις μηνύσεις τους. Ωστόσο, ο Ενταμαρούκου αρνείται να συμβιβαστεί θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα καταπατούσε την ελευθερία του λόγου του.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα από όσα είπα. Νιώθω ότι έχω απόλυτο δικαίωμα να εκφράζω τις απόψεις μου. Είμαι ανοιχτός στη συζήτηση και να διορθώσω πράγματα αλλά δεν προτίθεμαι να δεχτώ τον εκφοβισμό κανενός, να αλλάξω τις απόψεις μου ή να υποκύψω στις πιέσεις τους για να απολογηθώ».

Ο Ενταμαρούκου μέχρι και σήμερα φοβάται να επιστρέψει στη χώρα του και οι φόβοι του δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητοι. Από τότε που έφυγε τέσσερις ρασιοναλιστές συνάδερφοί του έχουν δολοφονηθεί.

Από το Ελσίνκι θυμάται τον φίλο του Ναρέντρα Νταμπχόλκαρ, ο οποίος μιλούσε ανοιχτά κατά της μαύρης μαγείας.

«Ο Ναρέντρα το 2013 μου έλεγε ότι αν επιστρέψω στην Βομβάη αυτός και οι φίλοι του θα μπορούν να με προστατεύσουν και είχα αρχίζει να σκέφτομαι την πρότασή του». Ωστόσο, τέσσερις μέρες μετά ο Νταμπχόλκαρ δολοφονήθηκε με τους περισσότερους να συνδέουν το έγκλημα με την καμπάνια του κατά της μαγείας.

Σήμερα, ο Ενταμαρούκου δίνει διαλέξεις κυρίως μέσω του διαδικτύου λόγω της πανδημίας και συνεχίζει να προσπαθεί να αποκαλύψει τα ψεύδη, όπου υπάρχουν.

Όπως είχε δηλώσει σχετικά  με την περιπέτειά του με το άγαλμα: «Θα το έκανα ξανά, επειδή κάθε θαύμα έχει τεράστια επιρροή για λίγο, αλλά μετά εξαφανίζεται αφού το εξηγήσεις. Είναι σαν μια φούσκα. Την σκας και εξαφανίζεται».

Το άγαλμα του Χριστού παραμένει ακόμα στην εκκλησία της Βομβάης, ωστόσο πλέον δεν στάζει νερό.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.