Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΥΠΟΥ "BRETTON WOODS" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - "ARTEMIS ACCORDS"

 ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ "BRETTON WOODS" ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1944 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝ "ARTEMIS ACCORDS"!!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ David Lindgren ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ THE HILL


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ- ΣΥΝΤΑΞΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ


Ηγεσία σημαίνει επικοινωνία ενός συνόλου αξιών, προσκαλώντας τους εταίρους να συν-δημιουργούν ένα όραμα γύρω από αυτές τις αξίες και επαναλαμβάνουν αυτό το όραμα καθώς ο χρόνος προχωρά.

Η εισερχόμενη διοίκηση του Μπάιντεν, στις πρώτες της 100 ημέρες θα πρέπει να αναλάβει μια σύσκεψη τυπου Bretton Woods που θα συσκέπτεται για το διάστημα, αποδεικνύοντας αυτό το είδος ηγεσίας που η Αμερική μπορεί να προσφέρει στον κόσμο καθώς επιδιώκει να σπάσει το « America First » της κυβέρνησης Trump, την προσέγγιση take-it-or-leave-it στις παγκόσμιες υποθέσεις. .

Ο Μπάιντεν στις πρωτες του 100 ημερες εχει την μοναδικη ευκαιρια να επιδιορθωσει και να επανεκκινησει τις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας το χώρο ως ιστορικά αποδεκτό τομέα συνεργασίας. Μια πρόσκληση τύπου Bretton Woods θα επέτρεπε στην Αμερική να ηγηθεί των εταίρων και των ανταγωνιστών της στη συν-δημιουργία ενός οράματος για το πώς τα έθνη θα μπορούσαν και πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα και παραγωγικά στο διάστημα.

Τα Artemis Accords (ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΡΤΕΜΙΣ) , η διεθνής προσπάθεια της Αμερικής για επιστροφή στη Σελήνη, προσφέρουν μια ισχυρή βάση από την οποία θα ξεκινήσει αυτή η πολυμερής προσπάθεια. Οι συμφωνίες έχουν προσελκύσει οκτώ υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στέλνουν ένα αποκλειστικό, όχι περιεκτικο, μήνυμα στο εξωτερικό. Οι υπογράφοντες αναμένεται να υιοθετήσουν και να προσυπογράψουν αμφισβητούμενες αμερικανικές θέσεις σχετικά με τη χρήση των διαστημικών πόρων και τις ζώνες ασφαλείας που εφαρμόζονται στη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη, επιφυλάξεις που εκφράζονται από συμμάχους και ανταγωνιστές. 

https://www.nasa.gov/specials/artemis-accords/index.html

Τα Artemis Accords φέρουν τα χαρακτηριστικά της αρχής του America First. Η πολιτική America First έχει λανθασμένα αντικαταστήσει τις τακτικές για στρατηγική, υποθέτοντας λανθασμένα ότι τα συμφέροντα της Αμερικής τελικά θα εξυπηρετηθούν αναγκάζοντας τους άλλους να γίνουν διεθνείς εταίροι επιλέγοντας ανάμεσα στο να προσυπογράψουν την προτιμώμενη ερμηνεία των Ηνωμένων Πολιτειών για το διεθνές διαστημικό δίκαιο ή να διακινδυνέψουν να αποκλειστούν από τυχόν πιθανά οφέλη ενός κλαμπ αποκλειστικότητας. 

https://www.thebalance.com/bretton-woods-system-and-1944-agreement-3306133



Μια πρόσκληση σε στιλ Bretton Woods θα μπορούσε να επιτύχει την μετάβαση από την προβληματική προσέγγιση της διοίκησης του Trump και θα αναγνωρίσει ότι τα συμφέροντα της Αμερικής εξυπηρετούνται καλύτερα σε ένα ευρύ και ευρείας κλίμακας σύστημα που αναπτύχθηκε από και συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές της. Αν και η Αμερική εισήλθε στην εποχή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ως ηγετική υπερδύναμη, τα συστήματα και τα ιδρύματα του Bretton Woods διατήρησαν τη συνεχή επιτυχία του έθνους και την τελική ηγεμονία της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα ιδρύματα του Bretton Woods απέδειξαν επίσης ότι οι αντίπαλοι της Αμερικης θα μπορούσαν να παίξουν και να τηρήσουν κανόνες σε ένα σύστημα που επηρεάζεται από την Αμερική, από την πρόσβαση στην ελάφρυνση του χρέους και τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα έως την τελική εισαγωγή του εμπόριου πετρελαίου σε δολάρια τη δεκαετία του 1970 και τη μετέπειτα δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη δεκαετία του 1990.

Ομοίως, ένα σύστημα τύπου Bretton Woods για το διάστημα θα εξυπηρετούσε αμερικανικά συμφέροντα εκτός από τα διαφορετικά συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας. Ένα τέτοιο συνέδριο θα μπορούσε να δημιουργήσει αφιερωμένα και αποτελεσματικά πολυμερή φόρα, ενώ θα ενίσχυε τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Επιτροπή για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, τα οποία έχουν επικριθεί ότι κινούνται πολύ αργά σε πιεστικά διαστημικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών συντριμμιών. Θέματα όπως η διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας και η επίγνωση της κατάστασης, η χρήση πόρων, η αποσυγκέντρωση, η εμπορευματοποίηση της Χαμηλής Γης Τροχιάς, ο οπλισμός και η εξισορρόπηση των επιστημονικών και ιδιωτικών βιομηχανικών προτεραιοτήτων σε μια εποχή δορυφόρων μεγάλων αστερισμών θα μπορούσαν να εμφανίζονται σε αυτό το σύστημα. 

https://www.atlanticcouncil.org/content-series/inflection-points/whoever-wins-the-us-elections-will-need-to-save-democratic-capitalism-through-new-bretton-woods/


Η σύγκλιση αυτού του πεδίου θα απαιτούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την επανεξέταση της πολιτικής της έναντι ίσως του πιο σημαντικού ανταγωνιστή της, της Κίνας. Η μεταρρύθμιση της τροπολογίας Wolf , η διάταξη που απαγορεύει τη μη στρατιωτική διαστημική συνεργασία με την Κίνα, θα πρέπει να συμβεί για τη δημιουργία ενός πραγματικά περιεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος διεθνούς διαστημικής συνεργασίας. Σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των τιμολογίων, η εισερχόμενη διοίκηση του Μπάιντεν διαθέτει μια σειρά επιλογών πολιτικής για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της Κίνας σε μια τέτοια σύγκληση, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει βελτιωμένη προστασία γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία.και άλλους τομείς ανησυχίας. Ενώ η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως παγκόσμιος ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε ακόμη να χρησιμεύσει ως εταίρος στο διάστημα με παρόμοιο τροπο οπως η Σοβιετική Ένωση, και η διάδοχη της Ρωσία, ήταν εταίροι ως ανταγωνιστές. Τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από την παρατήρηση της Γης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας τέτοιας σχέσης. Η συμπερίληψη της Κίνας σε μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει ευρύτερα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, αποτρέποντας την άνοδο ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος δύο επιπέδων στο οποίο η Κίνα εντάσσει τη δική της ομάδα οπαδών με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν θα αναλάβει καθήκοντα με τις δικές της προτεραιότητες για να αντιστρέψει πολλές αποφάσεις της διοίκησης Τραμπ, που κυμαίνονται από την αλλαγή του κλίματος έως το Ιράν, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χώρο ως ιστορικά αποδεκτός χώρος για συνεργασία ως βάση για τις προσπάθειές της να ξεκινήσει μια νέα διεθνή δέσμευση. Η αμερικανική ηγεσία στο διάστημα, που επιτυγχάνεται μέσω της σύγκλησης τύπου Bretton Woods, θα ενισχύσει τη δυναμική από τα Artemis Accords και θα προσφέρει την ευκαιρία να επανασυνδέσει τους ανταγωνιστές με εποικοδομητικό τρόπο προς την ειρηνική και παραγωγική χρήση του διαστήματος.

Ο David Lindgren είναι ερευνητής διαστημικής πολιτικής που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, DC, μετρό, και έχει δημοσιεύσει θέματα που κυμαίνονται από το διεθνές διαστημικό δίκαιο έως την εφαρμογή διαστημικών δραστηριοτήτων για ανάπτυξη. Ακολουθήστε τον στο Twitter @djlindgren .


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.