Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σίμιζα Πηνειού: Η πυρκαγιά αποκάλυψε αρχαίους κίονες στις όχθες του ποταμού

 



Δύο τμήματα από αρχαίους κίονες αποκάλυψε η προχθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Σίμιζας του δήμου Πηνειού, δίπλα στις όχθες του ποταμού, σε κοντινή απόσταση από την Αρχαία Ήλιδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Η πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο έκαψε τμήματα με χαμηλή βλάστηση, ωστόσο εκεί βρίσκονταν κρυμμένα τα τμήματα από τους αρχαίους κίονες.

Οι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών που βρέθηκαν μπροστά στο αρχαίο εύρημα, ενημέρωσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τις οποίας αρχαιολόγοι εξετάζουν τα τμήματα των κιόνων και αναμένεται να γίνει γνωστό αν πρόκειται για τμήμα κτιρίου από την αρχαία πόλη της Ήλιδας ή μήπως ήρθε στο φως κάποιο άγνωστο κτίριο της περιοχής, που μπορεί να κρύβει κάποια μυστικά της ιστορίας...

Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ήλιδας, στις όχθες και την κοίτη του ποταμού Πηνειού, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και υπάρχουν διάσπαρτα υπολείμματα της αρχαίας πόλης, καθώς και αναληματικός τοίχος στο ποτάμι για την προστασία από τις πλημμύρες κατά την αρχαιότητα.

Άρα δεν πρόκειται για κάτι μη αναμενόμενο ως προς το εύρημα. Μένει να γίνει η "ταυτοποίηση" των τμημάτων κιόνων που ίσως οδηγήσουν και σε άλλα ευρήματα στην περιοχή. ΠΗΓΗ

Ο Πηνειός είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, με τα νερά του ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του βασιλιά Αυγέα.

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΟΣ.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η πόλη-λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων συνδέεται άμεσα με τον Ηρακλή, που πραγματοποίησε εδώ έναν από τους άθλους του (καθαρισμός της κόπρου των στάβλων του βασιλιά Αυγεία). Ο πρώτος συνοικισμός της πόλης ανάγεται κατά την αρχαία παράδοση στα χρόνια του βασιλιά Οξύλου (12ος αι. π.Χ.). 

Όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα των επιφανειακών και των ανασκαφικών ερευνών (λίθινα εργαλεία, πήλινα νεολιθικά αγγεία, τάφοι και κεραμική της Εποχής του Χαλκού), η περιοχή της Ήλιδος κατοικήθηκε αδιάκοπα από τους Προϊστορικούς Χρόνους, πολύ πριν αναπτυχθεί η πόλη των Ιστορικών Χρόνων.
Η Ήλις των Ιστορικών Χρόνων, που προήλθε από τη συνένωση των κωμών της περιοχής (471 π.Χ.), ήταν μια μεγάλη πόλη, που ήταν οργανωμένη με βάση το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και διέθετε νομισματοκοπείο. 

Η Ήλις υποδεχόταν και φιλοξενούσε τους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους συνοδούς τους, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να διαμείνουν εκεί ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αθλητές γυμνάζονταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, ενημερώνονταν για τους κανονισμούς των αγώνων, συμμετείχαν στους προκριματικούς αγώνες και παρακολουθούσαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε προς τιμήν τους η Ήλις. Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε την πόλη της Ήλιδος γύρω στο 170 μ.Χ., όταν αυτή βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή και διατηρούσε σχεδόν αναλλοίωτο τον πολεοδομικό ιστό των Κλασικών Χρόνων.

 Η ιστορία της Ήλιδος δεν τερματίστηκε ούτε με τις βαρβαρικές επιδρομές του 3ου και του 4ου αι. μ.Χ. ούτε με την οριστική κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. Όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Ήλις διατηρούσε κατά τους Πρώιμους Χριστιανικούς Χρόνους ένα μέρος από την αίγλη του παρελθόντος. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τμήματα της αγοράς και της κυρίως πόλης. Θέατρο (οικοδόμημα του 4ου αι. π.Χ., με μετασκευές των Ρωμαϊκών Χρόνων), στοές, γυμνάσια, ιερά, δρόμοι με παρόδια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες με φροντισμένα αίθρια και ψηφιδωτά δάπεδα, καταστήματα, εργαστήρια, λουτρά, οργανωμένα νεκροταφεία (τάφοι Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων με πολλά και σημαντικά κτερίσματα) συνέθεταν την εικόνα της Ήλιδος.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ!

ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΣΜΕΥΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ

 1.1. Αναβάθμιση της υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα και στελέχωση με προσωπικό με ελληνικό DNA και με όρκο για την υπηρεσίας τους προς την Πολιτεία. 

1.2. Η αναβαθμισμένη υπηρεσία θα κάνει έλεγχο όλων των αρχαιολογικών περιοχών που έχουν βρεθεί και έχουν καλυφθεί σκοπίμως με δόλο ώστε να μη φανερώνεται και αναδεικνύεται το Ελληνικό Μεγαλείο. 

1.3. Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε έναν αρχαιολογικό χάρτη ( υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000 ) και θα αναλάβει να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει. Αυτό σημαίνει, για οτιδήποτε έχει κτιστεί πάνω σε αρχαιολογικό τόπο, ναό ή βωμό αυτομάτως κατεδαφίζεται ώστε να αποκαλυφθεί η αρχαία κληρονομιά μας. 

1.4. Σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο ηπειρωτικό ή νησιωτικό, υπάρχουν ολόκληρες πόλεις θαμμένες πάνω στις οποίες βρίσκονται καινούρια κτίσματα όλων των ειδών. 

1.5. Στον εκτός Ελλαδικού χώρο θα απαιτηθούν, για οτιδήποτε είναι Ελληνικό, τα πνευματικά και κληρονομικά δικαιώματα του Έθνους μας. 1.6. Καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάσσει και να ενσωματώνει στο Έθνος μας κάθε άνθρωπο και κάθε έργο ανθρώπου που ανήκει στο Γένος μας. 

1.7. Θα διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την αποκατάσταση και αναβίωση της γλώσσας μας, των εθίμων μας, των επιστημών μας και των τεχνολογιών μας . 

1.8. Θα αποκατασταθεί η ιστορία μας. 

1.9. Θα κατασκευαστούν Μουσεία, όσα χρειαστούν για να φιλοξενούν, τα τεχνουργήματα των προγόνων μας. 1.10. Θα γίνει μέσω του Ο.Η.Ε. η αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ότι ανήκει στο Έθνος μας. 

1.11. Η πολιτεία θα οικοδομήσει και θα οργανώσει τα μνημεία αγάλματα καθώς και τις περιοχές ιστορικής αξίας των πιο σημαντικών και κρίσιμων γεγονότων όλης της Ελληνικής ιστορίας που είναι σημαντικά για το Έθνος της Ελλάδος αλλά και για τον Ελληνισμό στο Παγκόσμιο στερέωμα θα διοργανώσει, σχεδιάσει και αποκαλύψει και θα εδραιώσει την οργάνωση που θα καθιερώσει την διδαχή της νεοελληνικής γλώσσας καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που θα διακλαδωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου γενικότερα και την περαιτέρω καθιέρωση αυτών των οργανώσεων με Μαθητευομένους Έλληνες και Φιλέλληνες, να επαναφέρει, να αναδιοργανώσει και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία της Ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα, την Ορθοδοξία της Ελληνικής ιστορίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επιτροπών Ελλήνων & Φιλελλήνων που θα εγκατασταθούν σε κάθε πρωτεύουσα του εξωτερικού και που θα διδάσκουν, ενημερώσουν και να «εκπολιτίσουν» όλα τα μη Ελληνικά νομοθετικά σώματα όπου θα διατηρούν, ενισχύουν και θα υπερασπίζονται τη «Διαφώτιση και την πηγή της διαφώτισης» που ονομάζεται Ελλάς, Έλληνες και Ελληνισμός στην αιωνιότητα, οδεύοντας προς το μέλλον. 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ- ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: #ΓΕΩΡΓΙΑ_ΒΑΓΕΝΑ ☎️ΤΗΛ.:,6997255597 & 6993013015 📧e-mail: georgiavayena@gmail.com 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: Ε.ΣΥ. ΠΑΤΡΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.